Paradokser og personligt lederskab

Denne bog blev i 2018 kåret som årets lederbog, og jeg havde derfor ikke den store tvivl om at jeg måtte have bogen. Bogen handler om de menneskelige modsætningsforhold og paradokser vi ikke kan undgå at møde når vi er leder:

 • Hvordan lever man op til tidens krav om konstant omstillingsparathed, samtidig med at man holder fast i sine egne værdier?
 • Hvordan tager man ledelsesmagten tydeligt på sig, samtidig med at man indgår i ligeværdige dialoger med sine medarbejdere?
 • Hvordan kommunikerer man beslutninger som man dybest set ikke er enig i?
 • Hvordan håndterer man at stå alene og samtidig forbinde sig til sine medarbejdere?

Bogen Lederen mellem tvivl og handlekraft giver sit bud herpå og du kan lige så godt indstille dig på at nogle paradokser hverken kan eller skal løses….

 

Jytte fra Marketing

…er desværre gået for i dag.

Lidt ord om denne bog mangler, men håber snarest at have tid til at få skrevet et par kommentarer.

Bliver vi med reflektion og eftertænksomhed et bedre menneske ?

Bogen 7 gode vaner har i mere end 20 år ligget på bestseller listen over bøger, og skulle efter signende have hjulpet millioner af mennesker med at blive mere effektive og leve et bedre liv. Men burde vi ikke engang imellem øve os lidt i taknemmelighed og nøjes med det vi har og det vi er? Er det i virkeligheden de gode vaner der skaber det gode liv?

De syv vaner som bogen skildrer er:

 1. Vær proaktiv. Principper for en personlig vision
 2. Begynd med slutningen. Principper for personligt lederskab.
 3. Gør det første først. Principper for personlig ledelse.
 4. Tænk vind-vind. Principper for interpersonelt lederskab.
 5. Søg først at forstå, dernæst at blive forstået. Principper for empatisk kommunikation.
 6. Skab synergi. Principper for kreativitetssamarbejde
 7. Slip saven. Om fornyelse

Med refleksion og eftertænksomhed vil Stephen R. Covey have os til at kigge indad, og forbedre vores vaner. Men bogen vedligeholder også en følelse af at være utilstrækkelig. Jeg er ikke begejstret for denne tankegang, og min baggrund herfor vil jeg komme nærmere ind på i et blog indlæg omkring stress.

På overfladen virker bogen meget sympatisk og der er modeller og tanker i bogen, som kan give en god forståelse og indlæring i tanker, følelser og det personlige lederskab. Så min anbefaling er at du læser bogen og bagefter besinder dig på hvad der er vigtigt i livet.

Holder din leder liv i en række gamle myter om motivation, personligudvikling og teamwork?

Indrømmet: Jeg har været ramt af stress! Og jeg havde ikke en brændende platform før min leder satte ild til den. Den brændende platform italesætter det man nødvendigvis må ændre hvis man ønsker at overleve. Påstanden er at hvis vi fortsætter i samme spor, så udvikler vi os ikke. Så står vi stille og stilstand er død! På den måde har ‘eksperterne’ skabt en brændende platform der får os til at kigge indad og sætte nye mål.

Bogen ‘Livsfarlig ledelse’ er skrevet af Christian Ørsted der i det daglige arbejder med ledelsesudvikling og undervisning. Hans fokusområder er arbejdspsykologi, arbejdsliv og sygdomme relateret til eks. stress. Bogen ‘Livsfarlig ledelse’ blev nr. 1. på Dagbladet Børsens bestsellerliste i 2013 og tager fat på 8 myter der har brændt sig fast i samfundet omkring ledelsesprincipper og personligudvikling. Bogen er et godt bud på hvad man bør tænke over som leder, men henvender sig også i høj grad til medarbejdere der mistænker chefen for en lommefilosofisk coaching…

Der følger et stort ansvar med når du som leder påtager dig at arbejde med andre mennesker. Alene af den grund bør du læse bogen.

Vi siger et – gør noget andet!

De fleste har oplevet at mennesker og systemer bliver gjort ansvarlige for fejl og at eget ansvar går i glemmebogen. Fejl gentages på en snedig måde, så de kan fortsætte med at blive gentaget, og der skabes sorte huller hvor information begraves. Men hvorfor? Chris Agryris har skrevet bogen ”Fælder i organisationer” i 2014 der forsøger at svare på spørgsmålene.

Chris kommer bl.a. ind på at det personlige ansvar er endt med at skyde skyldes på alle andre end en selv. Enigheden om at skabe en forandring var falsk, ofte forbundet med en personlig interesse i ”det gamle”. Forandring tager tid – ja – og fordømmer du bureaukrati vil det ofte kræve yderligere bureaukrati og flere møder for netop at få forandringen til at ske.

Bogen er dårligt skrevet, men budskabet vil være let genkendeligt for de fleste!

Opbyg værdier gennem værdier

Fred Kofman har skrevet bogen Conscious Business – How to build value through values. Han skrev bogen I 2006 og bogen vandt prisen Nautilus Gold Award I 2009. Det siges at der findes to typer mennesker. Dem der har læst bogen og dem der bør skynde sig at gøre det. Bogen er meget anmelder rost, og den har bestemt nogle gode teorier. De første kapitler er uden tvivl de mest interessante.

Conscious business

Bogen tager sit udgangspunkt i at bevidstheden er den vigtigste kilde til organisatorisk udvikling. Heri skal du finde din passion og udtrykke dine værdier gennem bevidst arbejde og stræben efter lykke. Resultatet vil være ekstraordinære resultater skabt i fællesskabets solidaritet.

De beskrevne teknikker vil hjælpe dig til at blive hovedpersonen i dit eget liv, hvordan du bedre lykkes med succes og hvordan du med klar kommunikation både kan fortælle din egne sandhed og fremkalde sandheder hos modparten. En stor del af bogen beskriver teorier i detaljer, så man bliver lidt træt 🙂 Teorien er at du kan argumentere på følelser. Det er naturligvis sandt men det forudsætter at modparten har læst den samme bog, eller i øvrigt er god til at bruge sine følelser i sit erhverv.